Onkos sinulla haasteita hahmottaa, missä lantionpohja on? Ehkäpä lantionpohja on epämääräinen alue “siellä alhaalla”, josta ei ota selvää? Opitaan siis lisää!
Lantionpohjalla tärkeä rooli hyvinvoinnille
Meillä kaikilla, sukupuoleen katsomatta, lantionpohjaksi kutsutaan aluetta lantiokorin pohjassa. Se koostuu monista eri kudosrakenteista, kuten lihaksista, hermoista ja sidekudoksista ja sillä on kaikkine toimintoineen tärkeä rooli meidän hyvinvoinnille.
- Luinen lantiokori, lantionpohjan lihakset ja sidekudosrakenteet tukevat lantion alueen elimiä, kuten virtsarakkoa, virtsaputkea, peräsuolta ja kohtua. Lihaksia kulkee eri suuntiin ja vieläpä useammassa kerroksessa. Ei siis ole ihme, jos lantionpohja voi tuntua vähän vieraalta!
- Lantionpohjan lihaksisto toimii tärkeässä tehtävässä virtsarakon ja suolen toimintojen hallinnassa. Erityisesti ponnistusvirtsankarkailun ja lantionpohjan laskeumien ennaltaehkäisyssä lihaksiston hyvä kunto on olennaista.
- Lantionpohja on tietysti osa isompaa kokonaisuutta, jossa se toimii liikevoimien välittäjänä ylä-ja alavartalon välillä (näin karkeasti jaoteltuna!)
- Hyvinvoiva lantionpohja vaikuttaa myös seksuaaliseen nautintoon, auttaa meitä hallitsemaan tasapainoa ja ehkäisemään erilaisia kiputiloja.
LANTION (POHJAN) MAAMERKKIEN TUNNISTAMINEN
Kuten sanottu, lantionpohjan lihasten tunnistaminen tai ylipäätään lantionpohjan hahmottaminen saattaa olla haastavaa. Varsinkin silloin, jos aikaisemmin ei ole juuri ollut tarvetta asiaa pohtia. Usein tässä hommassa pääsee etenemään, kun ottaa muutamat apuvälineet käyttöön eli omat kädet. Ennen kuin syvennymme itse lantionpohjan lihasten tutkailuun, etsitään tänään muutamia luisia maamerkkejä lantiosta. Tarkoituksena on löytää istuinkyhmyt, häntäluu ja luiset alueet häpyliitoksen sivuilla. Näiden maamerkkien avulla saat ikään kuin raamit lantiokorin alaosiin ja lantionpohjalle.
- Etsitään ensin oikeanpuoleinen istuinkyhmy. Voi olla, että joudut aluksi vähän kurottelemaan oikealla kädellä sinne pakaran alle tai kallistelemaan lantiota eri suuntiin. Mutta sieltä se löytyy – suhteellisen iso, luinen myhkyrä.
- Laita sitten vasemman käden sormet lantion etupuolelle häpyliitokselle ja liu’uta sormia luuta pitkin muutama sentti oikealle.
- Jää tähän hengittelemään. Ohjaa hengitys lantion oikeanpuoleiseen “etukulmaukseen” asti – saatat tuntea pientä liikettä sormien alla.
- Siirrä sitten vasemman käden sormet häntäluulle. Ohjaa hengitys nyt lantion oikeanpuoleiseen ”takakulmaukseen”.
- Hetken kuluttua irrota otteesi ja havainnoi puolieroja. Onko lantion oikea puoli helpompi hahmottaa?
- Etsi sitten luiset maamerkit myös vasemmalta. Aisti, miten hengität, mitä tunnet sormien alla?
Tämä harjoitus on yksi monista, ja siihen voi palata aikalailla milloin vain -no, ei ehkä bussia odotellessa 🙂 Silloin voikin tehdä muita harjoituksia, mutta palataan niihin toisella kertaa. Itse lantionpohjan lihasten tunnistamiseen syvennytään myös myöhemmin. Seuraavaan kertaan!
❤️ Veera