Vill du skratta och röra dig utan att vara rädd för urinläckage? Eller vill du till exempel leka med barnen utan ryggsmärta eller en känsla av tryck i bäckenbotten? Eller vill du slippa känslan av att ständigt vara kissnödig?

Fysioterapin kan hjälpa dig att återfå funktionen i bäckenbottnet!

Känner Du igen dig i en eller flera av symptomen? Då passar bäckenbottenfysioterapi för Dig!

  • Urin- eller avföringsinkontinens eller behov av att kissa ofta
  • Känselbortfall i bäckenbottenregionen
  • Funktionsstörningar / förlossningsskador förorsakade av graviditet och förlossning
  • Lindriga framfall av livmoder, urinblåsa eller ändtarm
  • Förstoppning
  • Prostatabesvär
  • Smärttillstånd i bäckenbottenregionen eller smärta vid samlag.

Första besöket består av intervju och fysioterapeutisk undersökning. Utöver undersökning av bäckenbotten ser jag också på din helhetsmässiga funktionsförmåga och undersöker hur symptomen påverkar din livskvalitet. Utgående från undersökningarna kan vi tillsammans ställa upp målen för terapin.

Vi kan använda biofeedback (EMG) som iakttar bäckenbottenmusklernas funktion och ger oss information om muskelaktivitet. Jag använder mig ofta av palpering vid undersökning av bäckenbotten och magkapsel för att få noggrannare information om muskelbalansen, eventuella ärrvävnader eller framfall. En viktig del av din terapiperiod är ett individuellt träningsprogram som uppdateras enligt dina framsteg. Vi kan utnyttja elstimulering som stöd för terapi, om inga kontraindikationer finns. Vid behov hjälper jag dig med anskaffning av hjälp-/träningsredskap.

OBSERVERA: När du bokar tid till bäckenbottenfysioterapi för kvinnor är det bra att iaktta menscirkulationens fas. Jag rekommenderar dig att boka tid så att besöket infaller vid menstruationscykelns mittfas. Fysioterapin sker på RK Fysios mottagning i Ekenäs och kan även göras som hembesök. Som ny klient behöver du boka en inledande undersökning av bäckenbotten.

Om frågor, tveka inte att höra av dig!