Kysyn sinulta nyt suoraan muutaman kysymyksen. Ovatko remakat naurukohtaukset jääneet vähemmälle, koska pelkäät lirahdusta alushousuihin? Laitatko jalkasi aina ristiin, kun yskäiset tai aivastat (tai naurat)? Onko pikaspurtti bussiin ilman huolen häivää virtsankarkaamisesta sula mahdottomuus? Suunnitteletko reitin kaupunkikävelyllä sen mukaan, mistä löytyvät parhaimmat wc-tilat? Vai joudutko käymään puskapissalla luonnonhelmassa kesken kävelylenkin? Jos vastasit myöntävästi edes yhteen näistä, voisi lantionpohjan fysioterapiasta olla sinulle apua.



Naisten virtsankarkailu eli virtsainkontinenssi on verrattain yleinen ongelma ja moni kärsii siitä jossain vaiheessa elämäänsä. Virtsankarkailua esiintyy eri muodoissa: toisilla virtsa karkaa ponnistaessa, toisilla virtsa karkaa aivan äkillisesti ja hallitsemattomasti tilanteesta riippumatta, toiset joutuvat juoksemaan vessassa jatkuvasti. Tarkemmin määriteltynä virtsankarkailu voidaan jakaa ponnistusinkontinenssiin, pakkoinkontinenssiin, sekatyyppiseen virtsainkontinenssiin ja ylivuotoinkontinenssiin. Myös yliaktiivisen rakon oireyhtymään liittyy tihentynyttä virtsaamistarvetta ja pakkokarkailua. Hoitomuodot eri virtsankarkailun muodoille eroavat toisistaan ja sen vuoksi onkin tärkeää tunnistaa, mistä muodosta karkailussa on kyse.
Mistä naisten virtsankarkailu voi johtua?
Monet tekijät voivat altistaa virtsankarkailulle. Varsin usein virtsankarkailun aiheuttajaksi esitetään raskaus ja synnytys. Toki näin monesti onkin. Raskauden ja synnytyksen aikana lantionpohja kokee monesti mullistavia muutoksia – esimerkiksi lihakset voivat venyä ja heikentyä, synnytyksen myötä lantionpohjaan saattaa syntyä arpikudosta ja lisäksi eriasteisen laskeumat voivat olla mahdollisia.
Raskauden ja synnytyksen lisäksi on olemassa muitakin altistavia tekijöitä virtsankarkailulle, kuten ikääntyminen ja vaihdevuosien hormonaaliset muutokset. Estrogeeni auttaa ylläpitämään lihaksiston massaa, voimantuottoa ja joustavuutta. Kun estrogeenin määrä alkaa vähetä vaihdevuosien aikana, voivat nämä lihaksiston ominaisuudet heiketä myös lantionpohjassa. Virtsankarkailua voi esiintyä myös nuorilla ja iästä riippumatta erityisesti kovaa treenaavilla, jolloin virtsankarkailun syy löytyy usein liian kireästä lantionpohjan lihaksistosta.
On myös muistettava, että ylipaino ja tupakointi altistavat virtsankarkailulle. Ylipaino lisää luonnollisesti painetta virtsarakkoon ja lantionpohjaan. Tupakointi taas voi aiheuttaa pitkäaikaista yskää, ja usein tapahtuva yskiminen lisää sekin painetta lantioon. Lisäksi tupakan sisältämät kemikaalit voivat ärsyttää virtsarakkoa ja näin lisätä virtsankarkailua. Toistuvat virtsatieinfektiot voivat myös aiheuttaa virtsankarkailua, joskin usein tilapäisesti. Pitkäaikaisissa sairauksissa, kuten Parkinsonin taudissa tai MS-taudissa, virtsankarkailua voi esiintyä osana moninaista oirekuvaa.
Tämä lista virtsankarkailun syistä ei ole tyhjentävä. Varmasti kuitenkin huomasit, että virtsankarkailun taustalla voi vaikuttaa moni altistava tekijä. Osaan niistä emme juuri voi vaikuttaa, kuten ikäämme. Osassa taas omalla toiminnallamme on suuri merkitys, ja silloin lantionpohjan fysioterapeutti voi olla tukenasi.
Virtsankarkailun hoidossa lantionpohjan fysioterapeutti tutkii ja ohjaa
Lantionpohjan fysioterapeutti on erikoistunut hoitamaan lantionpohjan alueen toimintahäiriöitä ja ongelmatilanteita, kuten virtsankarkailua. Ensimmäisellä käynnillä haastatellaan ja tehdään fysioterapeuttinen tutkimus. Lantionpohjan toiminnan tutkimisen lisäksi huomioidaan toimintakykyä kokonaisvaltaisesti ja arvioidaan oireiden vaikutusta elämänlaatuun. Näiden pohjalta laaditaan hoitosuunnitelma.
Varsinaisessa tutkimuksessa voidaan lantionpohjaa palpoida eli sormin tunnustella emättimen tai peräaukon kautta, jolloin saadaan tietoa lihastasapainosta, mahdollisista arpikudoksista tai laskeumista. Lisäksi tutkimuksessa ja myöhemmin lantionpohjan lihasten harjoittelussa voidaan hyödyntää lihasten toimintaa havainnoivaa biopalautetta (EMG, biofeedback). Virtsankarkailun muodosta ja sen taustalla olevista tekijöistä riippuen voidaan hoidossa hyödyntää myös sähköhoitoa, mikäli sille ei ole vasta-aiheita. Sähköstimulaatiota voidaan käyttää muun muassa heikkojen lihasten vahvistamisessa ja sen avulla lantionpohjan hahmottaminen helpottuu. Stimulaatiota voidaan käyttää myös lantionpohjan lihasten rentoutukseen tai rauhoittamaan yliaktiivista rakkoa.
Lantionpohjan fysioterapia ei sentään ole pelkästään eri laitteiden kanssa värkkäämistä. Kokonaisuuteen kuuluvat olennaisena osana niin lantionpohjaa kuin koko kehoakin vahvistavat ja rentouttavat harjoitukset, manuaalinen terapia sekä tarvittaessa juomatottumusten ja ruokavalion muuttaminen. Virtsankarkailun hoito on siis kokonaisvaltainen prosessi, ja voit tarvita tukea ainakin johonkin osa-alueeseen. Mikäli asia askarruttaa ja haluat ensin keskustella tilanteestasi, varaa soittoaika. Voit myös varata suoraan ajan alkukartoituskäynnille Inkoon tai Tammisaaren vastaanotolle.